Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Ahh sevgili arkadaşlar ahhh. Teknoloji bağımlılığı son yılların kanayan yarası. Ana babaların stresi, çocuk ve gençlerin aşkı. Ha şimdi bu cümleye açıklık getireyim sonra topa tutarlar beni maazallah 😱 Sadece çocuklar ve gençleri etkisi altına almıyor, olgun büyük büyük insanlarda da teknoloji bağımlılığına rastlanabilir elbet 😁Teknoloji, hayatımıza birçok alanda kolaylık tanımış, zamandan tasarruf edilmesine vesile olmuş, bizler yorulmadan işimizi hallolur kılmıştır. Ancak kötü tarafları yok mu, elbette ki var. Sonuçta her şeyin fazlası zarar 😦Kontrolü ele geçirdiği insanlar üzerinde kurduğu hakimiyet ile kendine bağımlı hale getiren teknoloji, kendini her ne kadar sevdirse de psikolojik etkisi ile de bağımlı hale getiren bir kavramdır. Bakıldığı zaman masumane görünebilen bu bağımlılık, psikolojik rahatsızlıklara kadar götürebiliyor insanları arkadaşlar.

teknoloji bağımlılığı

Peki teknoloji bağımlısı olunduğu nereden anlaşılır?

1 –  Hemen bırakacağım deyip de telefon ya da tabletin saatlerde elde kalmasıyla,

2 – Zaman içinde boyun, sırt ve bel ağrısı çekmek ile,

3 – Varoluş amacı olan yemek, içmek, temizlik vs gibi ihtiyaçlardan ödün vermeyle,

4 – Gün be gün artan yalanlar ile ( işim var, aç değilim, uyuyordum gibi ),

5 – Sanal sohbetlerin gerçek hayatta kurulacak sohbetlerden daha kolay olduğuna kanaat getirmekle,

6 – Uykudan feragat edip sabahlara kadar bilgisayar ekranı ile aşk yaşamak ile,

7 – Bilgisayar, tablet gibi cihazlardan uzak kalındığı her an içten içe onlara hasret çekmek ile,

8 – En önemli madde de kesinlikte şudur; bilgisayar ya da tablet ile geçirilen sürenin fazla olduğunun bilincinde olarak bu davranışların yanlış olduğunu kabul etmek ancak yine de teknolojiye olumlu taraflarından bakarak onu aklamak, bu iki duygu arasında savaş vermek ile anlaşılır arkadaşlar.

Maddeler sizce de korkunç değil mi? Korkunç diyorum çünkü; bir insanın temel ihtiyaçlarından feragat edip de sanal bir dünyada yaşaması sizce de kulağa korkutucu gelmiyor mu? Yemek yemiyorsun ya da iki lokma alıp hızlıca masadan kalkıyorsun. Neden? Çünkü sanal arkadaşlar bekler, oyun bekler, o bekler bu bekler. Dijital güç nedir diye sorsak bundan birkaç yıl önce insanlar suçlu gibi yüzümüze bakardı değil mi? Ancak günümüzde bu kavramı bilmemek yadırganıyor oldu 😦 Yahu neler göreceğiz daha şu ahir ömrümüzde 😞 Bakın böyle söylerken dijitalleşme kötü bir güçtür demiyoruz. Ancak işin içine “bağımlı” kelimesi girince işin rengi değişmeye başlıyor.

2

Teknoloji bağımlılığının fiziksel belirtileri nelerdir?

1 – Gözlerden kırptıkça bıçak gibi saplanan yanma hissi,

2 – Boyun, ense, sırt, bel gibi fiziksel ağrılar,

3 – Uyku düzeninde meydana gelen bozukluklar,

4 – İştahsızlık,

5 – Sosyal hayat içinde kendini pasifleştirme ve içe kapanma,

6 – Ev, okul, iş hayatında başarısızlık,

7 – Zamanı efektif kullanamama,

8 – Duygu kontrolsüzlüğü.

Dikkat edin, uzaktan bakınca basit gibi görünen dijital dünyanın renkli yüzünün arkasında işte yukarıda saydığımız rahatsızlıklar baş göstermeye başlıyor. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmamız gerekiyor hatta yararlanmak şart. Ancak zaman içinde işin rengi değişiyor ve yarar diye gördüğümüz bazı imkanlar zarardan başka bir şey getirmiyor. Bunun için özellikle anne babalar lütfen çok dikkatli olun. Zaman geçirsin, uslu dursun, yaramazlık yapmasın diye çocuklarınızın eline tıkıştırdığınız her dijital alet zaman içinde o çocuğun bir bağımlı olmasına neden olabilir. Çocukların böylesi zararlardan etkilenmesi daha kolay. Dijital dünyanın renkli gösterilerine mutlulukla dalan çocukların bu dünyadan koparılması zorlaşmadan, ebeveyn olarak kontrolü ele almanızda fayda var.

teknolojiye bağımlı olmak

Teknoloji bağımlılığının tedavisi var mı?

Arkadaşlar bu bağımlılığın tedavisi şu şu şu diye açıklanacak belirli bir yöntem yok. Yalnızca önlemler, tavsiyeler, dikkat edilmesi gereken hususlar var. Çocuğumu teknoloji bağımlılığından nasıl koruyabilirim? Diye soruyorsanız ki burada şunu belirtmek isterim, elbette sadece çocuklar üzerinde görülmüyor bu durum. Gençlerde hatta zaman zaman yaşlı insanlarda da teknoloji bağımlılığı göze çarpmakta. Kendimi teknoloji bağımlılığımdan nasıl kurtarabilirim diye de sorabilir ve bunun için savaş verebilirsiniz ve inanın vermelisiniz de 😉

1 – Günlük bilgisayar, akıllı cihazlar kullanımını minimuma düşürmek ve bu kurala uyulduğu takdirde kişiyi ya da çocuğunuzu ödüllendirmek,

2 – Günlük hayat içinde arkadaşlarınıza daha fazla zaman ayırın, kendinize zevk alacağınız bir sosyal aktivite edinin. Çocuklarınız için de yeni ilgi alanları oluşturmaya çalışın.

3 – Arkadaşlarınızla geziler düzenleyin. Çocuklarınızı sıkça dışarıya gezmeye çıkarın.

Bakın, aslında tedavi yöntemleri bu kadar basit. Bunları yaptığınız takdirde bu bağımlılıktan kurtulmamak için bir neden kalmıyor. Ancak şunu da belirtmek isterim ki, tüm dikkat yöntemlerini yerine getiriyor olmanıza rağmen hala bu teknolojik rahatsızlıktan kurtulamıyorsanız, psikolojik olarak profesyonel bir desteğe ihtiyacınız var demektir. Bundan korkmayın ya da çekinmeyin. Alacağınız destek ile kendinizi bu bağımlılıktan kurtarabilir, teknolojiyi çoğu insan gibi ihtiyaç dahilinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

teknoloji bağımlılığının tedavisi

Şunu hiçbir zaman unutmayın, hiçbir şey sizden, sağlığınızdan, ailenizden önemli değil. Kendinize bu eziyeti yapmayın, bu bağımlılıktan kurtulmak için ilk adımı atın. Anne babalar, çocuklarınız bırak yaramazlık yapsın, bırak kendi başına evde onlara zarar vermeyecek objeleri tanıyarak öğrenmeye çalışsın. Hiçbir akıllı cihaz çocuğunuz için bir dost değildir ve olmayacaktır. Onların gelişim ve ilk eğitimi sizin elinizde. Siz bu konuda ne kadar bilinçli olursanız çocuğunuz gelişimini daha sağlıklı tamamlayacaktır.

Bağımlılığın herkesten çoookk uzakta olduğu, şahane günler, haftalar, aylar, yıllar, asırlarınız olsun. Valla en içten masumiyetimle diledim 🥰

Default image
Otomatik Portakal

Leave a Reply